2016. február 1., hétfő

Grillezett ratatouille





Esküszöm legjobb lecsó, amit valaha ettem! Sehol egy szétfőtt zöldségdarab, minden friss és roppanós, sőt a grillezés ad neki egy utánozhatatlan aromát, még akkor is, ha csak grill serpenyőnk van. Igen, sajnos grill serpenyő mindenképpen ajánlatos eme étek elkészítéséhez, de nem kell nagy és költséges dologra gondolni, a legegyszerűbb, és legolcsóbb öntött vasból készült tökéletes lesz. Egyébként is, aki sok zöldséget fogyaszt, annak célszerű beszerezni egyet, de nyilván hússütésre is kiváló, sőt desszertekhez gyümölcsöt is készíthetünk rajta. (Ausztráliában a Kmartos cast iron szuper választás, pont ugyanazt tudja, mint a 40-50-60 dolláros nagyonhíresszakács márkájú)

Az ételhez még annyit: ha a férjem (totál konyhai analfabéta, de azért szeretem) és 15 éves lányom (ő fejlődőképes, szintén szeretem) el tudták készíteni, és azóta sem győzöm dícsérni, akkor el lehet képzelni mennyire bonyolult, viszont tényleg finom. 

Mi kolbászhúsos fasírttal ettük, fantasztikus párosítás!

Hozzávalók:
1 közepes cukkini
1 lilahagyma
1 kisebb padlizsán
6-7 darab csillagtök
1 nagy piros húsú paprika
1 nagy paradicsom
8-10 koktélparadicsom
olivaolaj a zöldségek bekenéséhez


3 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 gerezd nagyon apróra vágott fokhagyma
3 evőkanál passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé
1 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál frissen vágott oregánó (ha szárított, akkor egy lapos kiskanál)


A zöldségeket megmossuk, majd a koktélparadicsomok kivételével egyforma, kb másfél centiméter vastagságúra szeleteljük. Egy nagy, zárható tálba rakjuk őket, módjával meglocsoljuk olivaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, majd lezárjuk az edényt, és alaposan összerázzuk őket. A fenti mennyiségből annyi szelet lesz, hogy a legnagyobb tálunkba sem fért bele egyszerre, nyilván ekkor mondjuk két turnusba tesszük mindezt, ahogy az elsőket sütjük, pácoljuk a maradékot.

A grill serpenyőt közepes lángon felmelegítjük, nem rakunk bele semmilyen zsiradékot, viszont figyeljünk, hogy amit belepakolunk, az mindig olajjal bevont legyen. Belepakoljuk a zöldségeket, amennyiben lehetséges, egyfélét egyszerre, így könnyebb kontrolálni, mindig megközelítőleg egyszerre puhulnak majd meg. Talán a cukkini és padlizsán sütése tart a legtovább, de ez is mindössze 4-5 percet vesz igénybe. Az ember úgyis kitapasztalja - figyelembe véve a láng erősségét és a serprenyő nagyságát -, hogy meddig süsse ahhoz, hogy szép sötétbarna csíkosak, és még puhák is legyenek a szeletek.

A már megsült zöldségeket visszarakjuk a vágódeszkára, majd ha picit kihűltek, feldaraboljuk őket. Nem kell apróra, vagy kockára, hagyjuk inkább rusztikusra, majd egy laposabb és kicsit mélyebb tálba rakjuk őket. Itt várnak egymásra, míg mindegyik megsül.

Amikor ez megtörtént, a dressinget - hozzávalók második bekezdés - összekeverjük, és a még meleg zöldségsalátánkra öntjük. Hozzádobjuk a felezett, nyers koktélparadicsomjainkat, óvatosan összekeverjük, és jó étvággyal fogyasztjuk.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates