Gyorsan elkészíthető, elsősorban tavaszi-nyári egytálétel, könnyű vacsora ami nem mellesleg nagyon finom.
Hozzávalók:
6 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál frissen vágott bazsalikomlevél (szárítottból 1 kiskanál)
1 evőkanál frissen vágott oregánó (szárítottból fél kiskanál)
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé
300-400 g gomba
1 csokor friss zöld spárga vagy üveges változat (sóban, vízben eltett)
800 -900 g csirkemell vagy csirkecomb filé
250 g koktélparadicsom (nagy is teljesen jó, negyedeljük)
só
bors
olivaolaj a sütéshez
A dressinghez keverjük össze az olivaolajat, citromlevet, balzsamecetet, passzírozott paradicsomot, a nagyon apróra vágott fokhagymát, majd jöhetnek a zöldek. A zöldfűszerek megadott mennyisége pusztán iránymutatás, igazából sokkal több sokkal jobb, különösen ha frissel dolgozunk.
A legnagyobb serpenyőnkben olajat melegítünk, majd beledobjuk a megtisztított, esetleg félbevágott gombákat, és a 2-3 centiméteresre darabolt spárgát. Amennyiben nem friss, hanem üveges spárgával dolgozunk, azt ne pirítsuk elő, mert a tartósítás során annyira megpuhul, hogy most csak összetöredeznének. Csak vágjuk fel, hagyjuk a végére.
Pirítjuk őket, majd mikor szép barnás színt kapnak (4-5 perc maximum), egy tányérra szedjük és pihentetjük.
Ezután következik a hús, amit közben feldaraboltunk. Nem kell vékonyra szeletelni, vagy klopfolni, elég megközelítőleg nagyobb darabokra vágni. Pótoljuk az olajat a serpenyőben, majd a húsok mindkét oldalát közepes-nagy lángon megpirítjuk. Gyakorlatilag mire ezzel végzünk, a belseje is megfelelően átsül, tehát hosszas párolást nem igényel.
Mikor a hús is barnás külsőt kapott, megsózzuk, borsozzuk, ráöntjük a dressinget. Ebben a szószban főzzük kis lángon további pár percig, majd hozzáborítjuk a gombát és spárgát, csakúgy, mint a felezett koktélparadicsomokat. Összekeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítsük saját tetszésünk szerint még.
Ha üveges spárgát használtunk - mint én is, ennek mindig szezonja van - tálaláskor szórjunk egy keveset a tányér aljára, erre szedjük a szószos-zöldséges csirkét, majd megint spárga következik.
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése