2013. október 28., hétfő

Somlói galuska (paleo)




Tinédzser koromban váltam rendszeres somlói fogyasztóvá, lehet, addig soha nem is ettem ilyen süteményt. Hiába, a családom nem volt az a cukrászdába járó fajta. De mikor már szabadlábon mozoghattam a városban, barátnőimmel a délutáni mozi előtt mindig beültünk a Koronába, ahol csakis somlóit rendeltünk. Húsz forintért.
 
Sajnos hetekkel ezelőtt felsejlett bennem a gyerekkori íz emléke, és nem tudtam tőle szabadulni, kénytelen voltam megsütni. Mondanom sem kell, a család egyáltalán nem bánta, ők is meg vannak érte őrülve.
 
Nem a leggyorsabban és legkevesebb munkával elkészülő sütemények közé tartozik, de iszonyat finom.
 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
5 egész tojás
2 tojás fehérje (a sárgája a krémnél kerül felhasználásra)
5 evőkanál xylit (vagy 5 evőkanál méz)
80 g olvasztott kókuszzsír (helyettesíthető ugyanennyi ghível, vagy aki megengedi magának, 100 g vajjal)
1 kiskanál szódabikarbóna
5 evőkanál kókuszliszt
 
Vaníliakrémhez:
700 ml mandulatej (akit nem zavar az íze, az kókusztejjel helyettesítheti)
vanília (rúd vagy kivonat formában, a mennyiség ezért nehezen meghatározható)
3 evőkanál xylit
2 tojás sárgája
1 evőkanál kókuszliszt
50 g kókuszzsír (helyettesíthető ugyanennyi ghí-vel vagy vajjal)
1 púpos evőkanál zselatin
 
Csokoládés krémhez:
700 ml kókusztej (itt már nem zavar az íze, a kakaó elfedi)
50 g kókuszzsír (helyettesíthető ugyanennyi ghí-vel vagy vajjal)
1 evőkanál kókuszliszt
4 evőkanál kakaópor
1 kiskanál rumaroma
1 evőkanál zselatin
 
Csokoládé öntethez:
4 evőkanál kakaópor
1 kiskanál méz
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
víz
 
2 doboz kókusztejszín, ami habbá verhető
1 evőkanál xylit
1 marék mazsola
1 marék dió
 
 
Szerintem célszerű a vaníliakrémmel kezdeni, ugyanis szükséges némi idő a megszilárdulásához, hogy majd tölteni tudjuk vele a piskótánkat. Én mandulatejet használtam hozzá, és mellőztem a mézet az elkészítésekor, ugyanis tiszta vaníliaízt szerettem volna elérni, amiben engem zavar a kókusz és a méz is. Ugyanakkor nem kell mindenkinek ennyire finnyásnak lennie, nyugodtan használható mindkettő hozzávaló.
 
Tehát két tojássárgáját egy kisebb lábosban kikeverük kevés mandulatejjel, vaníliával, a xylittel és a kókuszliszttel, majd folytonosan kevergetve hozzáöntjük az összes tejet. Ekkor elkezdjük melegíteni, és alacsony hőfokon, igen gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha nem vagyunk elég ügyesek, akkor úgy járhatunk, hogy összeugrik a tojás (simán belefutok), ezen botturmix-szal segíthetünk. Levesszük a gázról, még forrón elkeverjük benne a kókuszzsírt és a feloldott zselatint. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, akkor tegyük a hűtőbe és várjuk meg míg teljesen megszilárdul.
 
Közben készítsük el a piskótalapot, ami jelen esetben az egyszerűség kedvéért egy ízű. A tojásokat és a fehérjéket perceken keresztül verjük, míg szép habos nem lesz, majd hozzákeverjük a xylitet, felolvasztott kókuszzsírt, szódabikarbónát és kókuszlisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (az enyém 27 x 35 cm nagyságú volt), majd 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, majd rácsra téve hűtjük.
 
A megdermedt vaníliakrémet botturmix-szal lazítjuk, ezzel krémes állagot varázsolva, majd a kihűlt piskótalapot hosszában kettévágva a krém 2/3-val megtöltjük. A maradék 1/3-ot a felső lap tetejére simítgatjuk, majd rövid időre hűtőben pihentetjük.
 
Addig elkészítjük a csokoládés krémet. A kókuszzsírt egy kisebb lábosban felolvasztjuk, hozzáadjuk a kókuszlisztet és csomómentesre keverjük. Ezt követően beleöntjük a kakaóport, majd a kókusztej folyamatos adagolásával egy kézi habverővel simára keverjük. Felfőzzük, majd a tűzről levéve rumaromával ízesítjük, és feloldjuk benne a zselatint.
 
 A süteményt felszeleteljük, majd ugyanabba a tepsibe, amiben a tésztát sütöttük, visszapakoljuk a szeleteket. Ha van ettől picit nagyobb, de lapos edényünk, az még jobb, akkor abba helyezzük őket vissza. Én megszórtam kakaóporral a vaníliás szeleteket, de rá kellett jönnöm, ez egy teljesen felesleges művelet, a sütemény élvezeti értékén mit sem változtat, mivel a csokoládés krém tökéletesen elfedi majd az ízét. Tehát szórjuk meg mazsolával a visszapakolt szeleteket, majd az egészet öntsük le egyenletesen a még meleg csokoládés krémmel. A mazsola meg fogja szívni magát a krémből származó nedvességgel, és nem lesz száraz. Én még a krém tetejére szórtam egy jó maréknyi, apróra vágott és serpenyőben mindenféle zsiradék nélkül illatosra pirított diót is. Gyerekkoromban a cukrászdai somlói ezzel utólag volt meghintve, talán a csokoládé öntet után, de még a tejszínhab előtt, viszont aki nem akar a pirítással foglalkozni külön, az nyugodtan rászórhatja a diót a piskótatésztára még sütés előtt.

 
 Ha kihűlt a csokoládés krém, az egész tepsit toljuk be a hűtőbe, és hidegen fogyasztható, mikor a krémek teljesen megszilárdultak, a piskóta is beszívta a magáét, az ízek összeértek.

Tálalás előtt készítsük el a csokoládé öntetet. A fenti hozzávalókat keverjük csomómentesre egy edénykében annyi fokozatosan adagolt vízzel, hogy önthető, de még viszonylag sűrű szószt kapjunk. A kókusztejszínt verjük habosra a xylittel.

A kanállal tányérra adagolt tésztát locsoljuk meg a csokoládé öntettel, a tetejére halmozzunk tejszínhab csomagokat.

Hatalmas adag készül a fenti módon, és igazából elég laktató, ettől függetlenül azonban iszonyat hamar el fog fogyni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates