2013. szeptember 2., hétfő

Narancsos túrótorta



Leginkább télire ajánlom, mikor a narancsnak szezonja van, tehát lédús és igazán zamatos.

Hozzávalók:

Tészta réteghez: 130 g darált mandula
2 tojás
2 evőkanál méz
40 g kókuszzsír
fél tkanál szódabikarbóna
kevés cukormentes lekvár

Narancsos - túrós réteghez
10 dkg kókuszliszt
1 citrom leve
2 evőkanál méz (elhagyható)
vanília kivonat
500 ml frissen facsart narancslé
2 evőkanál zselatin
50 ml víz
270 ml kókusztejszín

Csokoládé csurgatáshoz
1,5 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor

A tésztaalaphoz a tojásokat pár perc alatt habosra verjük, majd az összes többi hozzávalóval - a lekvár kivételével - csomómentesre keverjük. Kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd elgyengetjük benne a tésztát. Hőlégkavarásos sütőben sütöttem 170 fokon 20-25 percig, mielőtt kivesszük tűpróbával ellenőrizzük, valóban átsült -e.
 
Rácson teljesen kihűtjük, majd a tetejét vékonyan lekvárral megkenjük. Visszatesszük a kapcsos tortaformába, amiből előzőleg eltávolítottuk a sütőpapírt, és az egészet kibéleltük folpackkal egészen fel, a forma pereméig.
 
A kókuszlisztet összekeverjük a citromok levével, vaníliával, mézzel édesítjük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt és a narancsok levét is. A zselatint egy bögrében feloldjuk 50-60 ml forró vízben, ezt is hozzáöntjük a "túrókrémünkhöz", szintén alaposan elkeverjük. Majd az egész mehet rá a lekváros piskótánkra. A lekvárral gyakorlatilag leszigeteljük a tésztát, nehogy felszívja a krémet.
 
Tegyük be művünket a hűtőszekrénybe, és várjunk 1-2 órát, míg teljesen megszilárdul a krém.
 
Végezetül a felolvasztott kókuszzsírt teljesen elkeverjük a mézzel és a kakaóporral, majd ezzel a csokiöntettel össze-vissza csurgatjuk a formából kivett torta tetejét. Pár perc erejéig még toljuk vissza a hűtőbe, míg megdermed a csokoládé, majd tálalható.
 


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Emmatyi,
mekkora tortaformába való ez az adag? Köszönöm a választ!

emmatyi írta...

Ó igen, ezt mindig lehagyom. Ez a recept 20 cm átmérőjű tortaformához lett kitalálva, ugyanis a folpack, amellyel ki kell bélelni a formát, pont olyan széles, hogy faltól-falig passzol bele. Jó sütkérezést!

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates