2013. szeptember 1., vasárnap

Klasszikus sertéssült párolt káposztával


Egy online bulvár magazin oldalán találtam ezt a receptet, és rögtön eldöntöttem, hogy nekem is meg kell sütnöm, persze a benne szereplő sör nélkül. Másnap, mikor hozzákezdtem volna, már csak nagy nehezen találtam meg az iránymutatóul szolgáló bejegyzést. A kezdeti nehézségek után viszont nagyon jól sikerült, és a család minden egyes tagja halálra dícsérte a vacsorát, ezért úgy döntöttem, gyorsan leírom a magam kis változtatásaival, nehogy legközelebb már egyáltalán sehol ne találjam a receptet.

Nekem ez a sült az, ami visszahozza a gyerekkoromban megszokott, klasszikus sertéssült ízvilágot, talán a köménymag és fokhagyma miatt.

Hozzávalók:
1200 gramm sütni való sertéshús darab, egyben (enyém scotch fillet volt, otthon ez kb. a tarjának felel meg)
6-7 gerezd fokhagyma

bors
őrölt köménymag
1 evőkanál méz
50 ml almabor ecet
100 ml szőlőmag olaj

fél fej káposzta
1 nagy kanál zsír
2 evőkanál méz

fél kiskanál őrölt köménymag
50 ml almabor ecet
150 ml víz

A húst megmossuk, megszárítgatjuk, mélyen (kb a feléig) beirdaljuk, de csak annyira, hogy még egyben maradjon. Sóval bedörzsöljük, megszórjuk borssal és őrölt köménymaggal. A meghámozott és feldarabolt fokhagymagerezdeket belenyomkodjuk a hús irdalt réseibe. Sűtőzacskóba tesszük, majd egy pohárban összekeverjük a mézet az ecettel és olajjal. Ezzel meglocsolgatjuk a húsdarabot, bekötjük a zacskó száját, majd előmelegített, hőlégkavarásos sütőben 170 fokon 90 percet sütjük. Olvassuk el a sűtőzacskó dobozának hátoldalán található táblázatot, eltérő nagyságú húsokhoz és sütőkhöz más az ajánlott sütési idő!
 
A megadott idő letelte után a sütőből kivéve bökjünk egy kést a zacskón keresztül a sültbe. Amennyiben nem véres-rózsaszín lé folyik belőle, vegyük le a zacskót róla, a pecsenyelevet pedig öntsük le egy külön edénybe. Toljuk vissza a sültet a sütőt grill funkcióra és 230 fokra állítva, és mindkét oldalát süssük ropogósra 5-5 perc alatt. Szeletelés előtt hagyjuk legalább 10 percig állni.
 
A párolt káposzta elkészítéséhez a káposztát mossuk meg, majd reszeljük le. Egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, ha majdnem forró, keverjük hozzá a mézet. Adjuk hozzá a lereszelt káposztát, majd forgassuk át a forró zsiradékon pár percig. Mikor kívülről kicsit megkapta már, sózzuk, köménymagot szórjunk rá, majd öntsük fel az almaborecettel és vízzel. Takarék lángon pároljuk meg a káposztát, majd mikor majdnem puha, a fedőt levéve róla nagy lángon főzzük el róla az összes levet.

A hússzeleteket a leöntött pecsenyelével meglocsolva tálaljuk.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

a magyar klasszikus "sert.sült.pir.burg.pár.káp." az karajból, vagy combból készül ...:)

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates