Családomban nagy népszerűségnek örvendett ez a sütemény, még eredeti formájában. Idén Húsvétkor elkészítettem egy egészségesebb verziót, természetesen glutén-, és tejmentes, paleo édesség.
Hozzávalók:
Tészta réteghez:
150 g darált mandula
2 tojás
2 evőkanál méz
40 g kókuszzsír
fél tkanál szódabikarbóna
kevés cukormentes lekvár
Túrós réteghez
10 dkg kókuszliszt
2 citrom leve
2-3 evőkanál méz
vanília kivonat
300 ml kókusz tejszín (kókusztej is használható)
2 evőkanál zselatin
50 ml víz
esetleg mazsola
Gyümölcsök
Zselé:
1 kanál zselatin
400 ml szűrt almalé, vagy szőlőlé
100 ml víz
A tésztaalaphoz a tojásokat habosra verjük, majd az összes többi hozzávalóval - a lekvár kivételével - csomómentesre keverjük. Kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát zsiradékkal bekenjük, majd elgyengetjük benne a tésztát. Hőlégkavarásos sütőben sütöttem 170 fokon 20-25 percig, mielőtt kivesszük tűpróbával ellenőrizzük, valóban átsült -e.
Rácson teljesen kihűtjük, majd a tetejét vékonyan lekvárral megkenjük. Visszatesszük a kapcsos tortaformába, amiből előzőleg eltávolítottuk a sütőpapírt, és az egészet kibéleltük folpackkal egészen fel, a forma pereméig.
A kókuszlisztet összekeverjük a citromok levével, vaníliával, mézzel édesítjük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt is, csomómentesre keverjük. A zselatint egy bögrében feloldjuk 50-60 ml forró vízben, ezt is hozzáöntjük a "túrókrémünkhöz", szintén alaposan elkeverjük. Majd az egész mehet rá a lekváros piskótánkra. A lekvárral gyakorlatilag leszigeteljük a tésztát, nehogy felszívja a krémet.
Tegyük be félkész művünket a hűtőszekrénybe, és várjunk 1-2 órát, míg teljesen megszilárdul a krém.
Ezt követően gyümölccsel díszítjük a tetejét (a formából még mindig nem vesszük ki!). Nálunk a négyféle fajtájú és színű gyümölcstető dívik kezdettől fogva, ettől függetlenül bármilyen más variációban megközelíthető. Arra vigyázzunk, ha mirelit gyümölcsöt használunk, akkor várjuk meg, míg az egy szűrőben teljesen felolvad és lecsöpög, egyébként eláztatja majd a tortánkat.
A gyümölcs után következik a zselé réteg. A zselatint egy bögrében 100 ml forró vízben teljesen feloldjuk, majd hozzáöntjük a gyümölcsléhez. Alaposan elkeverjük, majd óvatosan, apránként adagolva a gyümölcsök közé és rá kanalazzuk.
Hűtőbe rakjuk, megvárjuk míg teljesen megszilárdul a zselé réteg is.
12 megjegyzés:
Gyönyörű lett!!
Köszönöm Hella, azért Te sem panaszkodhatsz, a tortáid-süteményeid mindig gyönyörűek!
Hat ezt nekem is meg kell csinal(tat)nom :)
Hajrá Csabi! Illetve hajrá Csilla!
Szeretném megkérdezni, hogy hány centis tortaformában készítetted el? Köszönöm
Igazad van Kata, ezt elfelejtettem odaírni. A tortaforma 20 cm átmérőjű, ez az a méret, amit a fólia faltól-falig ki tud bélelni.
Köszönöm szėpen a választ!
Megsütöttem a tortát, bár dupla mennyiséggel, mert a tortaformám 24 cm átmérőjű!!! Isteni lett :) Aki azóta megkóstolta azonnal el szeretné készíteni!!! Szóval mindenki nevében köszönöm a receptet!!!
Kedves Márti, nagyon örülök, hogy ekkora sikert aratott a torta! Sőt, örömöm dupla, mivel a blog fennállása óta Te vagy az első, aki egy recept kivitelezésével és eredményével kapcsolatban visszajelzett.
Köszönöm!
Szép napot!
A zselatint tudok esetleg más paleós anyaggal helyettesíteni, mert nincs itthon? Bocsi a hülye kérdésért, de hát ha..
Zselatint agar agarral lehet kitűnően helyettesíteni, vegák szokták például, mivel ez utóbbi növényi eredetű, ugyanúgy viselkedik, mint a zselatin. Mondjuk azt nehezen tudom elképzelni, hogy agar agart találsz otthon a spájzban csak úgy, mert éppen zselatin nincs, de sosem lehet tudni. :)
Sajnos más olyan kötőanyagot nem ismerek, ami átlátszónak hagyja a folyadékot, tehát zselét kapsz a végén.
Szia!
Köszönöm a válaszodat! Neszerzem a zselatint, és szólok majd hogy sikerült, ha megcsináltam. Tegnap végülis egy másik sütinél maradtam. De ezt is meg fogom, mert nagyon tetszik! :)
Szép napot,
Eugénia
Megjegyzés küldése