2013. március 4., hétfő

Nyári lúdláb torta


Sütés nélkül, a nyári csokoládé torta ötlete nyomán.

Hozzávalók:

200 g pirított mandula darálva
1 evőkanál méz
1 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál kakaó
200 gramm keserű csokoládé (legalább 70 %-os kakaótartalommal)
1 evőkanál zselatin
400 ml kókusztejszín
100 ml forró víz
egy üveg meggy befőtt (friss gyümölcs a legjobb)
vaníliakivonat
1 evőkanál rumaroma (esetleg rum)

Az alaphoz a darált mandulát, a mézet, a kakaóport és a kókuszolajat összedolgozzuk a kezünkkel. Ha nem akar összeállni, akkor még pár kanál vizet adagoljunk hozzá addig, míg gombócot nem tudunk formázni a masszából.
Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki műanyag fóliával (folpack) úgy, hogy a pereme legtetejéig érjen fel, majd vizes kézzel ebbe nyomkodjuk bele a tésztánkat szép egyenletesen.
 
A meggyről öntsük le a levét, majd egy szűrőben én át is mostam a gyümölcsszemeket, bár tudom, hogy ennek ellenére sem tudom teljesen megszabadítani a hozzáadott cukortól. Nyilván az az ideális, ha friss meggyet használunk, amit sajnos nem tudunk az év minden szakában megtenni. Tehát a meggyet rakjuk rá a tésztára, nem kell szép sorban, a ráöntött krémben úgyis össze fognak keveredni.
Tegyük hűtőbe a formában lévő tésztánkat addig, míg a csokoládés részt összekeverjük.
Egy nagy tálba öntsük bele a felolvasztott csokoládét (két evőkanállal tegyünk el későbbre), majd lassan, állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a kókusztejszínt, a rumaromát és a vaníliát. A zselatint egy külön pohárban oldjuk fel 100 ml forró vízben, és rögtön adjuk hozzá a csokis tejszínhez, alaposan keverjük el, majd az egészet öntsük rá a meggyes tortalapra.
Toljuk vissza a hűtőbe, várjunk pár órát vagy akár egy egész éjszakát a szeletelésig. Ekkor összecsurgathatjuk a tetejét a megmaradt csokoládéval.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates