2011. augusztus 16., kedd

Fekete-erdő torta

A képen szereplő példány Lajos szerint a Chokito kategóriába tartozik. Tény, hogy frissen vágtam fel, ami nem vált előnyére fotózáskor. De az íze majd megvigasztal!

Hozzávalók:
Tortalap:
1,5 bögre liszt (self raising flour - Au.)
1 bögre cukor
1 kanál kakaópor (cukrozatlan)
1 kkanál szódabikarbóna
csipet só
6 evőkanál étolaj
1 bögre tej

Töltelék:
1 üveg cseresznye- vagy meggybefőtt (kimagozva)
3 kanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (3 kanál custard powder - Au.)

500 ml habtejszín (amennyiben nem tartalmaz fixálót, úgy 2 csomag habfixáló is kerül bele)
2 kanál porcukor
csokireszelék (vagy kakaópor)


A tortalaphoz a hozzávalókat összekeverem, majd tortaformában 180 fokon 35 perc alatt készre sütöm. Megvárom, míg teljesen kihűl, majd három részre vágom. Nem kell agyonstresszelni magunkat, ha már az elején úgy ítéljük meg, túl vékony a lap ahhoz, hogy három felé tudjuk szelni. Semmi baj, elég két lap is, legfeljebb a tejszínhabos réteg kimarad, csak a külsejét vonjuk majd be vele!

A cseresznyés krémhez 3 dl befőtt-levet a pudingporral és a cukorral sűrűre főzünk, csakúgy, mintha pudingot készítenénk. A legvégén hozzákeverünk 200 g cseresznyét, a maradékkal majd díszítünk. Az így elkészült krémet a legalsó lapra kenjük, és várunk, hadd hűljön, amíg meleg, nem rakhatjuk rá a következő lapot.

A habtejszínt felverjük, majd mikor már hab állagú, akkor rakjuk bele a porcukrot, és újból habosra keverjük. Nálunk a boltban kapható tejszín már tartalmaz fixálót (keményítőt), tehát nem kell vele foglalkoznunk, akinek mégis, az a csomagoláson található útmutató szerint adagolja a habhoz.

A második lapot ráhelyezzük a cseresznyés rétegre, majd megkenjük a tejszínhab felével. Erre jöhet a harmadik, utolsó lap, végül a tortát bevonjuk kívülről a maradék tejszínhabbal. Egy vizes kés nagy segítség lehet ehhez a feladathoz. Félbevágott cseresznyeszemekkel, és csokoládéforgáccsal díszítjük. A képen szereplőt én csak kakaóporral szórtam meg, mert olyan dinka vagyok, hogy elfelejtettem csokit beszerezni korábban.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates